Na kratko o filmu in risankah

Na kratko o filmu in risankah

Na kratko o filmu in risankah

(e-učna pot)

Avtor: Rok Govednik in uredništvo Vesele šole

Težavnost: od 7. do 9. razreda OŠ

Predvideni čas: 10-20 min

Glej, pa sem spet tu! In tokrat je pred tabo poslastica, nekaj, kar imam res rad: FILM in RISANKA.

Spoznaj se s t.i. sedmo umetnostjo – s filmom (in skozi učno pot ugotovi, katerih je pa prvih šest umetnosti). Ali veš, da je prvi film nastal že konec 19. stoletja? Da so filmi lahko igrani, dokumentarni ali animirani (sem spadajo risanke)?

Te zanima, kako nastane film? Koga ubogajo igralci in kdo napiše, kar potem oni zaigrajo? Odpravi se na potovanje po učni poti.

Najprej si oglej film o filmu (hehe, ta mi je všeč: glavni junak filma je film sam!). Potem pa … pa saj zdaj že vse veš: približno 20 minut, pa boš pri koncu. In še malo sreče, pa lahko dobiš za to tudi nagrado!

Torej, s silo znanja pogumno naprej!

Paaazi, začetek! Stopnja: Ogrevanje

Klikni na film. Pozorno si ga oglej. (Medtem se, prosim, ne baši s kokicami, ker nisi v kinu in v resnici ne gledaš pravega filma – hm, čakaj, kaj pa je potem tole? No, reči hočem, da je tole projekt, ne pa obed. Nehajmo - in začnimo že! ;)

Si torej v začetni stopnji ogrevanja. Vklopi možgane in … start!

Naprej

Stopnja: Ogrevanje

(slika_5-Daumenkino_kol.jpg)

V filmu izveš, koliko slik v sekundi je sposoben prepoznati človek, da zazna sliko kot sliko in ne kot gibanje, kar se zgodi, ko je to število preseženo.

Nazaj na ogled filma

Preveri

Torej, koliko slik na sekundo je meja, ko začne človeško oko sliko zaznavati kot gibanje?

Bravo, dober spomin!
Da zares občutimo gibanje namesto slik, da torej zaznamo film, pa moramo prikazati zaporedje vsaj 24 sličic na 1 sekundo. Zapomni si ta podatek, ker ga boš potreboval kasneje v učni poti!

Naprej

Naka. Oglej si še enkrat film in poskusi ponovno!

Nazaj na ogled filma

Ponovi

Stopnja: Ogrevanje

V katerem stoletju je človek znal posneti na ploščo mirujoče podobe?
V stoletju.

Katera dva brata sta izumila kinematograf, pripravo za snemanje in predvajanje filmskih posnetkov?

Odlično, dobro se ogrevaš!

Naprej

Ups, poskusi še enkrat.

Ponovi

Stopnja: Še vedno ogrevanje

Razvrsti, kako se je razvijal film.

1895–1927
1927
trideseta leta 20. st.
(slika_9_a.jpg)
nemi film
(slika_9_b.jpg)
zvočni film
(slika_9_c.jpg)
barvni film

V kakšni tehniki je bil večinoma posnet nemi film?

Preveri

Odlično! Ampak nasploh pa črno-bel pogled na svet ni preveč zdrav, da veš! (Za razliko od filma, kjer je črno-belo prav zanimivo;)

Naprej

Naka. Poskusi še enkrat.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares

Brata Lumière štejemo za začetnika filmske umetnosti. Naredila sta prvo napravo za snemanje, kopiranje in projekcijo filmov (1895).

Za to sta združila do tedaj že znane izume. Pomemben je bil predvsem izum prvega projektorja gibljive slike (kinoskop). Isti izumitelj je patentiral tudi prvi avdio aparat (fonograf), žarnico in uveljavil mere 35 mm filmskega traku, ki so še danes nespremenjene.

Preberi več o izumitelju.
Kdo je to?
To je .
(slika_11_a-Edison_and_phonograph_edit1.jpg)

Na tej spletni strani izveš tudi, kateri izumitelj je bil njegov največji tekmec. Bil je srbskega rodu, velikokrat ga označujejo kot “gospodarja strele” ali človeka, ki je ukrotil elektriko. Med njegove najpomembnejše izume spadajo: večfazni indukcijski elektromotor, Teslovo navitje (Teslov transformator) in turbina brez lopatic.

To je:

(slika_11_b-Tesla_colorado.jpg)

Preveri

Bravo! Zapomni si ta imena, še velikokrat se boš srečal z njimi.

Naprej

Hm, raje si oglej povezavo na strani in poskusi srečo še enkrat!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares

(slika_13.jpg)

Film, ki sta ga leta 1895 zavrtela brata Lumiere, se imenuje Prihod vlaka na postajo La Ciotat. Film traja manj kot minuto in ima zelo preprosto zgodbo: na postajo pripelje vlak. Na postaji se ustavi, nekateri potniki izstopijo, drugi vstopijo - in potem je konec. Film si lahko ogledaš na www.youtube.com, če vneseš njegov originalen naslov: L'arrivée d'un train à La Ciotat.

Film je postal znan predvsem zaradi dogodka ob njegovi premieri, ko je na platnu vlak iz ozadja bušnil na postajo, torej proti kameri in s tem proti gledalcu. Danes smo navajeni gledati takšne prizore, posnete s kamero od blizu. Prvi gledalci pa niso verjeli, da se bo vlak ustavil, in so se prestrašili. Prepričani so bili, da bo prebil filmsko platno, zapeljal med njih in jih povozil. Zato so vreščali in se prestrašeno umikali ter tudi bežali!

Naprej

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares

Izberi, za katere od naštetih pojmov lahko rečemo, da doživijo premiero.

Bingo! Premiera pomeni prvo izvedbo nekega gledališkega, filmskega ali radijskega dela.

Naprej

Ne bo prav. Beseda se nanaša na odrska, filmska ali radijska dela. Popravni izpit takoj zdaj!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares

(slika_16-Logo_Slon.jpg)

Film je eden od velikih izumov 19. stoletja. Pred nastankom filma odkrije dr. John Paris najpreprostejšo optično napravo – taumatrop. To je navadno trši papir v obliki kroga, ki ima ob straneh skozi dve luknji speljani vrvici. Nato vsako vrvico primemo s svojo roko in potegnemo narazen, kar povzroči vrtenje kartonastega kroga (najpogosteje upodobljena je roža v vazi). Zoetrop je druga slavna optična naprava, ki jo je leta 1834 iznašel W. G. Horner. Oglej si gradivo Animirani film in otroški program Slon.

Kateri od naštetih izumov niso iz tega stoletja? Poveži slike izumov z obdobji.

pred 19.stoletjem
19.stoletje
20.stoletje
pred 19.stoletjem
19.stoletje
20.stoletje

Preveri

Bingo! Tole si odlično razvozlal. :)

Naprej

Ne bo prav. Ponovno razmisli, tokrat ti bo uspelo!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares

Film lahko razvrstimo vsaj na igrani, dokumentarni in animirani film. V igranem filmu igralci igrajo nekoga drugega, igrajo vlogo. Tem filmom tako rečemo tudi izmišljeni filmi (iz angl. fiction), saj je vse, kar je posneto, prirejeno.

Glede na filmske zvrsti ali žanre jih delimo na: komedije, drame, akcijske filme, pustolovske filme, kriminalke, vojne filme, znanstvenofantastične filme, epske oz. zgodovinske filme in muzikle oz. glasbene filme.

Oglej si povezave na filme in poveži film z žanrom, ki mu pripada.

Zlata mrzlica (Charlie Chaplin)

(slika_19_a-chaplinGoldRush.jpg)

Vojna zvezd (George Lucas)

(slika_19_b.jpg)

Ben Hur (William Wyler)

(slika_19_c.jpg)
Zlata mrzlica
Vojna zvezd
Ben Hur
komedija
znanstvenofantastični
epski

Preveri

Odlično, le tako naprej!

Naprej

Ups, ne bo prav! Oglej si povezave in poskusi še enkrat!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares

(slika_21.jpg)

Prve filme, ki sta jih posnela brata Lumière, bi lahko označili za dokumentarne. Torej ravno dokumentarni film pomeni začetek filma sploh.

Preveri

Za dokumentarni film je v nasprotju z igranim značilno, da tu ni pravih igralcev in prizori niso zaigrani, saj ta film prikazuje resnično življenje nekoga v njegovem prostoru. Ime dokumentarni izhaja iz latinske besede *documentum, kar pomeni primer, dokaz.

V Sloveniji je marca potekal že 12. festival dokumentarnega filma.

Katera organizacija je podelila nagrado za najboljši film na temo človekovih pravic?

Odlično! Dokumentarni film ima namreč tudi pomembno vlogo v razkrivanju neprijetnih in bolečih tem.

Naprej

Ups, ne bo prav! Pomagaj si s povezavo na strani!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares

(Slika_23.jpg)

Tretja vrsta filma je animirani film. Beseda animacija izvira iz latinske besede anima, kar pomeni duša. Animirani film tudi res kot vrsta filma nekemu predmetu oziroma risbi vdihne dušoiz neživega naredi živo! Zato lahko v animiranem filmu živali govorijo, skodelice dobijo oči in usta ter poplesujejo po mizah

Preveri

Animirani film lahko oživi nežive reči tako, da posname eno sličico za drugo nekega negibnega predmeta, ki ga za vsak posnetek premaknemo. Na koncu lahko ob hitrem predvajanju zaporedja sličic vidimo, kako se predmet »premika«.

V Sloveniji poteka mednarodni festival animiranega filma, katerega ime izvira iz besede “anima”.

Kakšno je ime tega festivala?

Preprosto, kajne?;-)

Naprej

Hej, ne se hecat v Veseli šoli! Hitro si oglej povezavo in odgovori.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares

Animirani filmi se glede na tehniko, ki je uporabljena, delijo na tri vrste.

  • Risani film ali risanka: Risanka vsebuje za vsak premik svojo risbo. Za samo minuto risanke je treba narisati 1440 sličic. Najbolj znane risanke so nastale v kreativni hiši Walt Disney v ZDA. Včasih so vsi poznali risanke Tom & Jerry, čisto nova pa je irska risanka Skrivnost iz Kellsa.
  • Stop-motion film: Pomeni stopenjsko snemanje predmetov, ki jih najprej postavimo v določeno lego, fotografiramo, nato premaknemo (motion) in ustavimo (stop); fotografiramo in spet premaknemo (motion) itn. Stop-motion animirani filmi so lahko iz lutk, plastelina, papirja itd. Na ta način je narejena Burtonova Predbožična mora (The Nightmare Before Christmas), pa tudi slovenski Cikorja an' kafe.
  • Računalniški film – Danes so najbolj razširjeni, narejeni pa seveda s pomočjo računalnika. Med računalniške animirane filme spadajo: Shrek, Svet igrač, Neverjetni itd.

Stopnja: Zdaj gre zares

Pogosto se vrste filmov med sabo mešajo. Tako nastajajo igrano-animirani filmi in filmi, ki združujejo tehniko risanke in računalniške animacije. Računalniška animacija je sedaj uporabljena že skoraj v vsakem filmu. Tako je pred leti navduševal igrani film z veliko računalniške animacije Gospodar prstanov, za njim pa Avatar, kjer je računalniška animacija na stopnji 3D in s tem ustvarja filmu navidezno globino.

Izračunaj, koliko sličic je potrebno narediti, da si ogledamo 90-minutni film, ne da bi zaznali, da gre za zaporedje sličic.
Narediti je potrebno sličic.

Odlično obvladaš filmsko umetnost, bravo!

Naprej

Hej, na začetku si izvedel, da je za “film” potrebno prikazati zaporedje 24 sličic na 1 sekundo! No, ponovi izračun.

Ponovi

Stopnja: Bližaš še velikemu finalu!

Še malo matematike: Koliko metrov filmskega traku je porabljenega za 90-minutni film, če je za eno sekundo potrebnih 50 cm?
Porabljenih je metrov filmskega traku.

Kako še rečemo filmskemu traku – po izumu H. V. Hyatta leta 1870? Pred tem izumom so bile vse projekcije omejene na gledanje statičnih slik ali diapozitivov. Fotografije so bile takrat na steklenih ploščah, ki pa mehansko niso prenesle 16 slik na sekundo. S Hyattovim izumom pa je podlaga za film postala gibljiva.
Filmskemu traku rečemo tudi .

Bingo! O tebi bodo nekoč posneli film, če ti bodo računanje in izumi šli takole od rok.

Naprej

Ups, bo treba še enkrat vklopiti možgane! (Ali pa računalo in povezavo;)

Ponovi

Stopnja: Veliki finale

(slika_30.jpg)

Film nastaja po fazah in je rezultat dela veliko različnih oseb. Poveži člane filmske posadke z opisom dela, ki ga opravljajo.

filmski igralec
režiser
montažer
direktor fotografije
producent
scenarist
kdor se ukvarja, navadno poklicno, z igranjem v filmu
vodi snemanje, ima nadzor nad igralci in scenarijem, je odgovoren za podobo in izvedbo filma
sestavi posnetke v končni izdelek
vodja snemalcev pri snemanju filma
zbira denar, nadzoruje organizacijo in izvedbo filma
kdor napiše zgodbo, besedilo z opisi dogajanja in dialogi filmskih likov

Preveri

To je to, odlično, pozor, že snemamo;)

Naprej

Naka, poskusi ponovno. Pomagaj si s povezavo na strani.

Ponovi

Stopnja: Veliki finale

Film imenujemo sedma umetnost. Označi, katere umetnosti spadajo potem med ostalih šest.

Bingo! Ali veš tudi, da nekateri označujejo fotografijo in strip kot osmo in deveto umetnost?

Naprej

Hej, ne se hecat. Ne modruj, ne gradi, ne rolkaj se, ne gasi ognja, predvsem pa nehaj z zabavikacijo in takoj poskusi še enkrat!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale

Slovenska profesionalna filmska produkcija se je začela leta 1946 s filmom Na svoji zemlji režiserja Franceta Štiglica.

Kateri pa je bil prvi slovenski film, ki je dobil mednarodno nagrado, in sicer zlatega leva v kategoriji otroških filmov na beneškem festivalu leta 1951?

Prvi slovenski film, ki je dobil mednarodno nagrado, je bil .

(slika_34 Na svoji zemlji.jpg)

Odlično! Dobra volja je najbolja ...;)

Naprej

Si pa res en Rožle;) Oglej si povezavo in potem takoj opravi popravni izpit!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale

(slika_34 zlati lev.jpg) (slika_36 Oskar.jpg) (slika_36 Zlati medved.jpg) (slika_36_zlata palma.jpg)

Izloči tisto besedo, ki ni tudi ime filmske nagrade.
Katere so prestižne filmske nagrade, malce hecno razložijo na Putki

Preveri

Bingo! Odlično ti gre, za nagrado dobiš enega medveda, leva in oskarja pod palmo!

Naprej

Naka. Nagrada je lahko canska zlata palma, beneški lev, berlinski medved ali ameriški oskar, lisica naj pa kar na Pohorju ali v gozdu pri nas ostane.

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec!

Match 1 – 5 with a – f:

1. An exciting
2. A romantic
3. A frightening
4. A violent
5. A funny
6. An exciting
d action film
c love story
f horror film
a war film
b comedy
e thriller

Excellent! Well done!

Naprej

Sorry, try again!

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec!

Can you put this dialogue in order ( from 1 to 8)?

No, I’m afraid not. The doors open in ten minutes.
OK. That’s £10, please.
Here you are.
We’re both thirteen.
Thanks. Can we go in yet?
Yes, of course. How old are you?
Can I have two tickets for the film on Screen 5, please?
Thanks. Here are your tickets.
8
4
5
3
7
2
1
6

Great, well done!

Naprej

Oops, Try again!

Ponovi

Stopnja: Zadnji korak in …

V Ljubljani letos poteka že 21. mednarodni filmski festival LIFFE.
Oglej si programske sklope in zapiši, kateri je namenjen otrokom in mladim.
To je sklop .

Bravo, prava zvezda si! Vpiši še svoj e-naslov in se uvrsti v žreb za nagrado!

Naprej

Ups, bo potrebno preveriti. Lej, je sestavljen iz besed BALON in KINO, le da v obratnem vrstnem redu in zapisano skupaj. No, bo kaj? :)

Ponovi

Ne prezrite: Lorem ipsum dolor sit amet, v okviru projekta Logika.