Vpliv tlaka na tališče in vrelišče

Vpliv tlaka na tališče in vrelišče

Avtor: tehnično Skupina NAUK, vsebinsko E-va

Učni cilji: Naloge in teorija iz vpliva tlaka na tališče in vrelišče.

Vpliv tlaka na tališče in vrelišče

V kuhinji uporabljamo ekonom lonec, da hitreje pripravimo jedi. Ko vodo segrevamo, se v njem tlak veča. Zaradi povečanega tlaka v loncu voda ne more vreti pri običajni temperaturi vrelišča, ki je 100 °C. Povišan tlak namreč preprečuje, da bi molekule vode nadalje izhajale iz vode. Voda v ekonom loncu se zato lahko segreje do višje temperature. Ker pripravljamo jedi pri višjih temperaturah, se tudi hitreje skuhajo. Z večanjem tlaka torej zvišujemo temperaturo vrelišča. Z nižanjem tlaka pa se temperatura vrelišča znižuje. Če gremo v hribe, se zračni tlak znižuje in voda zavre pri nižji temperaturi.

(ekonom.jpg)

Vpliv tlaka na tališče in vrelišče

Led se pri normalnem zračnem tlaku prične taliti pri 0 °C. Če tlak povečamo, se led prične taliti že pri nižji temperaturi. Ko se drsamo po ledu, je tlak med drsalko in ledom večji od normalnega zračnega tlaka, zato se tališče ledu pod drsalko zniža pod 0 °C in led se prične taliti. Za drsalko je zopet vzpostavljen normalni zračni tlak in temperatura ledišča se ponovno povzpne na 0 °C, kar povzroči, da voda zamrzne nazaj.

(drsalke.jpg)

Vpliv tlaka na tališče in vrelišče

Preberi spodaj zapisane trditve in zapiši odgovre.

a) Ali lahko temperaturo vrelišča spreminjamo s spreminjanjem tlaka?

b) Če je tlak manjši od 1 bar, začne voda vreti pri temperaturi nižji višji od 100 °C.

c) S povečanjem tlaka zvišamo znižamo temperaturo tališča ledu.

Preveri

Pravilno

Čestitamo, odgovori so pravilni.

Napačno

Vsaj eden od izbranih odgovorov je napačen.

Temperaturo vrelišča lahko spreminjamo s spreminjanjem tlaka. Če je tlak manjši od 1 bar, začne voda vreti pri temperaturi, nižji od 100 °C. S povečanjem tlaka zvišamo temperaturo tališča ledu.

Vpliv tlaka na tališče in vrelišče

Preberi spodaj zapisane trditve in označi, katera je pravilna in katera napačna.

Če zrak dovolj stisnemo, se utekočini.
Manjši kot je tlak, pri nižji temperaturi voda zavre.
Če tlak dovolj povečamo, se lahko led tali tudi pri -5°C.
Temperatura vrelišča vode se poveča, če povečamo tlak.
Z večanjem tlaka se niža temperatura vrelišča vode.
Če tlak dovolj zmanjšamo, bo voda zamrznila.
Če vodo dovolj stisnemo, bo izparela.
Temperaturo vrelišča neke snovi ne moremo spreminjati s spreminjanjem tlaka.
Pravilna
Nepravilna

Preveri

Pravilno

Čestitamo, odgovori so pravilni.

Napačno

Vsaj eden od izbranih odgovorov je napačen.

Pravilne trditve so:
- Če zrak dovolj stisnemo, se utekočini.
- Manjši kot je tlak, pri nižji temperaturi voda zavre.
- Če tlak dovolj povečamo, se lahko led tali tudi pri -5°C.
- Temperatura vrelišča vode se poveča, če povečamo tlak.

Primeri vpliva tlaka na tališče in vrelišče

Preberi spodnje trditve in jih dopolni.

1. Na Triglavu voda prične vreti pri nižji višji enaki temperaturi kot na morski gladini.

2. Vodo v posodi, pri normalnem zračnem tlaku (1 bar), segrejemo do vrelišča, ki znaša 100°C. Nato tlak v posodi povečamo na 2 bar. Ali voda v posodi še vre? Ne Da . Čez nekaj časa se voda v posodi ohladi na 90 oC. Takrat tlak v posodi zmanjšamo na 0,2 bar. Ali voda ponovno prične vreti? Da Ne

3. Ko z drsalkami stojimo na ledu, je tlak med drsalkami in ledom večji manjši enak kot normalni zračni tlak (1 bar). Zaradi tega se zniža zviša ohrani temperatura tališča.

Preveri

Pravilno

Čestitamo, odgovori so pravilni.

Napačno

Vsaj eden od odgovorov je napačen.

1. Na Triglavu voda prične vreti pri nižji temperaturi kot na morski gladini.

2. Voda prične ponovno vreti.

3. Ko z drsalkami stojimo na ledu, je tlak med drsalkami in ledom večji kot normalni zračni tlak (1 bar). Zaradi tega se zniža temperatura tališča.

Vpliv tlaka na tališče ledu

Napolni plastenko z vodo in jo daj v hladilnik. Ko voda zamrzne, odstrani plastenko z ledu. Led položi na dva podstavka. Okoli ledu napelji žico in nanjo obesi dve uteži. Opazuj, kaj se bo zgodilo.

Na spodnji simulaciji lahko spreminjaš čas in videl boš, kaj se zgodi pri opisanem eksperimentu.

Aplikacija GeoGebra se ni mogla zagnati. Prosim preverite, ali imate v brskalniku namescen program Java 1.4.2 (ali novejsi) (Kliknite tu za namestitev Jave)

a) Zakaj žica leze skozi led?

b) Kaj se zgodi s tališčem ledu pod žico?

c) Kolikšno je tališče ledu nad žico?

č) Zakaj led ne razpade na polovico, ko žica prileze skozenj?

Preveri

Pravilno

Čestitamo, odgovori so pravilni.

Napačno

Vsaj eden od odgovorv je napačen.

Pravilni odgovori so:
- Ker se led pod žico tali.
- Tališče se zniža.
- 0°C
- Ker voda nad žico zaradi zmanjšanja tlaka zamrzne nazaj.

Sprememba tlaka in vrelišča z nadmorsko višino

Na kozarec za vlaganje pritrdi gumijasto opno od balona. Na opno položi slamico tako, da se en konec nahaja na sredi opna. Ta konec slamice pritrdi na opno. Narejen merilnik nesi v hribe in opazuj, kaj se bo zgodilo z opnom in s slamico.

Na spodnji simulaciji lahko spreminjaš nadmorsko višino in opazuješ, kaj se dogaja z opnom in s slamico na kozarcu.

Preberi spodaj zastavljena vprašanja in zapiši odgovore.

Aplikacija GeoGebra se ni mogla zagnati. Prosim preverite, ali imate v brskalniku namescen program Java 1.4.2 (ali novejsi) (Kliknite tu za namestitev Jave)

a) Kaj se dogaja z opnom, ko se dvignemo na višjo nadmorsko višino? Opno se izboči vboči ne spremeni .

b) S čim je povezano premikanje opna na kozarcu?

c) Kaj se dogaja z zračnim tlakom, ko se vzpenjamo v hribe? Zračni tlak se manjša veča ne spremeni .

č) Voda vre pri nižji temperaturi v hribih dolini .

d) Manjši kot je tlak, nižje višje je vrelišče vode.

Preveri

Pravilno

Čestitamo, odgovori so pravilni.

Napačno

Vsaj eden od odgovorv je napačen.

Pravilni odgovori so: - izboči
- Zmanjšanje zračnega tlaka povzroči, da se opno izboči, povečanje pa, da se vboči.
- manjša
- hribih
- nižje

Segrevanje vode

Enako količino vode segrevamo v odprti posodi in zaprtem ekonom loncu.

Na spodnji simulaciji spreminjaj čas in opazuj, kaj se dogaja s temperaturo vode v obeh posodah.

Preberi spodaj zapisana vprašanja in zapiši odgovore.

Aplikacija GeoGebra se ni mogla zagnati. Prosim preverite, ali imate v brskalniku namescen program Java 1.4.2 (ali novejsi) (Kliknite tu za namestitev Jave)

a) Pri kolikšni temperaturi je zavrela voda v odprti posodi? °C.

b) Pri kolikšni temperaturi je zavrela voda v ekonom loncu? °C.

c) Zakaj se jedi v ekonom loncu hitreje skuhajo?

č) Zakaj voda v ekonom loncu vre pri višji temperaturi?

d) Koliko toplote smo morali dovesti vodi v ekonom loncu v primerjavi s toploto, ki smo jo morali dovesti vodi v odprti posodi, da je zavrela? Več Manj Enako .

Preveri

Pravilno

Čestitamo, odgovori so pravilni.

Napačno

Vsaj eden od odgovorOv je napačen.

a) Voda v odprti posodi je zavrela pri temperaturi 95°C.

b) Voda v ekonom loncu je zavrela pri temperaturi 122°C.

c) Ker voda vre pri višji temperaturi kot v odprti posodi.

č) Zaradi povečanja tlaka v loncu.

d) Morali smo dovesti več toplote.

Rezultati

0%
0%