Kalorimetrija se ukvarja z merjenjem toplote, ki jo neka snov prejme ali odda. Toploto označujemo s črko in ima enako enoto kot energija - Joule J. Koliko toplote je telo prejelo ali oddalo izračunamo s pomočjo enačbe:
V tej enačbi predstavlja maso snovi, specifično toploto snovi in je temperaturna razlika med začetno in končno temperaturo. Specifična toplota snovi nam pove, koliko toplote moramo dovesti kg snovi, da ga segrejemo za K. Specifična toplota vode je J/(kg K), torej bi potrebovali J, da bi kg vode segreli za K.
Če damo skupaj dve snovi z različnima temperaturama, se toplota iz toplejše snovi prenaša na snov z nižjo temperaturo. Toplota, ki jo toplejša snov odda, je enaka toploti, ki jo hladnejša snov prejme:
Vroč čaj lahko ohladimo tako, da skodelico z vročim čajem postavimo v večjo posodo s hladnejšo vodo. Čez nekaj časa se bo čaj ohladil, voda pa segrela na temperaturo, ki bo enaka temperaturi čaja. Tej temperaturi pravimo zmesna temperatura. Toplota, ki jo je čaj oddal vodi, je enaka toploti, ki jo je voda sprejela od čaja. Ko se temperatura čaja in vode ustali, pravimo da sta v termičnem ravnovesju.



